8 Δεκεμβρίου 2010

Προφυλακιστέο έκρινε το δικαστήριο του Westminister τον Jullian Assange

Προφυλακιστέο έκρινε το δικαστήριο του Westminister τον Jullian Assange το απόγευμα της Τρίτης 7 Δεκεμβρίου αφού έκρινε αφενός σοβαρή την κατηγορία που τον βαραίνει ενώ θεώρησε και τον ίδιο ύποπτο φυγής από τη Αγγλία.

Το δικαστήριο συνεδρίασε σήμερα μετά από την οικιοθελή παρουσίαση του 39χρονου Αυστραλού σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου. Η αστυνομία τον συνέλαβε βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψής που έχει εκδώσει εναντίων του Σουηδικό δικαστήριο.

Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής αναφέρει 4 κατηγορίες οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τον βιασμό, παρόλο που πολλά διεθνή δίκτυα ενημέρωσης αναφέρονται στον όρο. Και οι δύο γυναίκες που κατηγορούν τον Assange αναφέρουν ότι η αρχική σεξουαλική επαφή τους ήταν συναινετική αλλά κατέληξε διαφορετικά. Αναλυτικά ο Αυστραλός κατηγορείται για εξαναγκασμό μετά από την άρνηση του να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό, στάση που προσέβαλε την σεξουαλική ακεραιότητα της πρώτης κοπέλας ενώ η δεύτερη τον κατηγορεί για σεξουαλική πράξη χωρίς προφυλακτικό που έγινε στον ύπνο της.

Παρόλο που οι κατηγορίες έχουν προσφέρει αρκετά χαμόγελα στους νομικούς κύκλους η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα όταν αναλογιστούμε ότι α) Η έρευνα για πιθανό βιασμό αρχικά ανακλήθηκε με την ανακρίτρια να αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εναντίον του β) ότι η Σουηδία εξέδωσε τρία επείγοντα εντάλματα σύλληψης απλώς για ανάκριση του (πρωτοφανές σύμφωνα με τους ειδικούς) και γ) ότι οι δικηγόροι του είχαν από μέρες προσφερθεί για συνάντηση με τους ανακριτές της Σουηδίας σε οικιοθελή βάση εφόσον ακυρώνονταν τα εντάλματα. Οι Σουηδικές αρχές είχαν απορρίψει το αίτημα σημειώνοντας ότι ο Αυστραλός μπορεί απλά να προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο, κάτι που η κίνησή του να παραδοθεί σήμερα στην αστυνομία διέψευσε πανηγυρικά.

Κι όμως, παρά τα παραπάνω και ενώ μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών και δημοσιογράφων κατέθεσαν υπέρ της απελευθέρωσης του με εγγύηση ο Βρετανός δικαστής αποφάσισε ότι εξαιτίας της «σοβαρής» φύσης των καταγγελιών, της «συγκριτικά ασθενή σύνδεσής του με την κοινωνία της Βρετανίας και επειδή πιστεύεται ότι διαθέτει τα οικονομικά μέσα και την ικανότητα να δραπετεύσει» θα πρέπει να κρατηθεί τουλάχιστον μέχρι τη νέα ακρόαση της 14ης Δεκεμβρίου.

Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου έχει άρωμα πολιτικής επιρροής και αυτό είναι ξεκάθαρο. Άλλωστε οι βρετανικές αρχές δεν έχουν δείξει το ίδιο ενδιαφέρον π.χ. για τον Ρόμαν Πολάνσκι για τον οποίο εκκρεμεί ένταλμα σύλληψής από τις Η.Π.Α. παρόλο που γνωστός σκηνοθέτης έχει καταδικαστεί για τον βιασμό 13χρονης υπό την επήρεια ναρκωτικών (στο βιογραφικό του αναφέρεται τουλάχιστον σε 4 επισκέψεις του στο Λονδίνο).

Ο πόλεμος που γίνεται στον ιδρυτή και εκπρόσωπο του WikiLeaks είναι αμείλικτος και είναι προσβλητικό για τη νοημοσύνη όλων μας η προσπάθεια που γίνεται για την νομική κάλυψή του. Νωρίτερα το απόγευμα οι εταιρίες MasterCard και Visa ανακοίνωσαν ότι θα διακόψουν την δυνατότητα κατάθεσης χρημάτων στο WikiLeaks μέσω των καρτών τους. Οι ίδιες εταιρίες που τόσο πολύ κόπτονται για τη νομιμότητα του site επιτρέπουν ωστόσο –όπως αποκάλυψε ο Βρετανικός Guardian- την χρηματοδότηση παράνομων οργανώσεων όπως η Κου Κλουξ Κλαν.

Το επίσημο twitter του WikiLeaks μετά την αναγγελία της απόφασης για τον προφυλακισμό του Assange ανέφερε:» Παραμένουμε δυνατοί, με πολύ κουράγιο και συνεχίζουμε».

LIVE BLOG

20:00 Σε εξέλιξη από το πρωί «αντάρτικο» στο Ιντερνετ εναντίον των εταιρειών που διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Wikileaks ύστερα από πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Επιθέσεις από χάκερς έχουν δεχθεί μεταξύ άλλων η Amazon, η E-bay και η τράπεζα Post Finance. Συνεχίζονται οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ του Pay Pal από το Pirate Bay. Να δωθεί άσυλο στον Assange ζητά το Σουηδικό κόμμα των πειρατών.

19:40 Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση World Press Freedom της Unesco το Μάιο. Τι θα συμβεί εάν μέχρι τότε ο Assange βρίσκεται σε αμερικανικές φυλακές;

19:29 Πληθαίνουν στις ΗΠΑ οι φωνές που ζητούν έκδοση του Assange με την κατηγορία της κατασκοπείας. Επιθέσεις δέχονται και οι New York Times που φιλοξένησαν τηλεγραφήματα που διέρευσαν από το WikiLeaks. Στην πρώτη γραμμή της επίθεσης το Fox News του Μέρντοχ.

18:30 Η Visa και η Mastercard μπλόκαραν τους λογαριασμούς του WikiLeaks αλλά επιτρέπουν την ενίσχυση οργανώσεων που συνεργάζονται με την Κου Κλουξ Κλαν, σχολιάζει επιστημονικός συντάκτης του Guardian.

17:40 To Pirate Bay καλεί όλους τους χρήστες του να αποσύρουν τα χρήματά τους από το Pay Pal και να κλείσουν τους λογαριασμούς τους ως απάντηση στο μπλοκάρισμα του WikiLeaks. http://thepiratebay.org/

Η διάψευση του TIME «Ο Assange όχι μόνο δεν εξαφανίστηκε από τη λίστα του TIME για το πρόσωπο της χρονιάς αλλά μπορείτε να τον ψηφίσετε εδώ http://su.pr/1rnf5m».
Και εδώ η σελίδα που προκάλεσε τις αντιδράσεις στο Twitter: http://bit.ly/9BvD4u

17:03 Αρνήθηκαν να αφήσουν τον Assange ελευθερο με εγγύηση, θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

16:40 Ο Assange ζήτησε προξενική βοήθεια από την Αυστραλιανή ύπατη αρμοστεία

16:31 To περιοδικό ΤΙΜΕ αφαίρεσε το όνομα του δημιουργού του WikiLeaks από την ψηφοφορία για το πρόσωπο της χρονιάς. Ο Assange είχε σαφές προβάδισμα.

16:28 ο Assange uα δώσει μάχη για να μην εκδοθεί στη Σουηδία μεταδίδει το AP. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για τέσσερα σεξουαλικά αδικήματα

16:25 Naomi Klein για το WikiLeaks: «Ελάχιστες κοινωνίες έχουν υποστηρίξει με τόση επιθετικότητα ή ενθουσιασμό την άγνοια τους, όσο η δική μας.

16:23 Έκληση για οικονομική ενίσχυση στο τελευταίο Twitt του WikiLeaks.

16:20 Συνεχίζεται ο οικονομικός πόλεμος εναντίον του WikiLeaks. Visa και MasterCard μπλοκάρουν τις μεταφορές χρημάτων. Είχαν προηγηθεί πιέσεις από την Ουάσινγκτον προς εταιρείες που συνεργάζονται με το WikiLeaks.

16:08 Ικανοποιημένος από τη σύλληψη Assange ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς. Υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε το περιστατικό.

15:08 Το τελευταίο κείμενο του Assange πριν από τη σύλληψή του δημσοιεύθηκε στην εφημερίδα The Australian http://bit.ly/11Ujeq

15:00 Από την πίσω πόρτα οδήγησαν το Assange στο δικαστήριο μαζί με τους δικηγόρους. Αναμένεται ανακοίνωση και από την Σουηδική εισαγγελία.

14:48 Υποστηρικτές του Assange θα συγκεντρωθούν έξω από το δικαστήριο στο Λονδίνο. Ηλεκτρονικές επιθέσεις εναντίον της Ελβετικής τράπεζας και του Pay Pal που μπλόκαραν τους λογαριασμούς του WikiLeaks.

14:02 «Οι σημερινές ενέργειες εναντίον του αρχισυντάκτη μας Julian Assange δεν θα επηρρεάσουν τη δράση μας: θα δημοσιεύσουμε περισσότερα τηλεγραφήματα σήμερα το βράδυ» ανακοίνωσε το WikiLeaks

14:00 Για «αόρατο χέρι» που επηρρεάζει τις αποφάσεις της Σουηδικής διkαιοσύνης εναντίον του Assange κάνουν λόγο οι συνήγοροί του φωτογραφίζοντας τις ΗΠΑ. Al Jazeera.

13:30 Στις 16:00 ώρα Ελλάδας αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο ο Assange μεταδίδει το ITV

13:20 To WikiLeaks θα συνεχίσει κανονικά τη δραστηριότητά του από το Λονδίνο και άλλες περιοχές ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, σύμφωνα με το Reuters.

13:08 Video με δηλώσεις του Assange θα κυκλοφορήσει αργότερα σήμερα. Δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής οι πληροφορίες ότι το WikiLeaks θα δημοσιεύσει όλα τα τηλεγραφήματα σε απάντηση της σύλληψης.

12:53 Ο Assange δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για το ακριβές κατηγορητήριο, κατά παράβαση της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταγγέλει στον Guardian η δικηγόρος του Jennifer Robinson. http://bit.ly/gm1Ts8

Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ASSANGE

Συνελήφθηκε τελικά ο Julian Assange σήμερα το πρωί στις 9:30 στην Αγγλία. Η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει:

«Μέλη της Μητροπολιτικής Αστυνομίας από τη μονάδα έκδοσης συνέλαβαν σήμερα το πρωί τον Julian Assange για λογαριασμό των Σουηδικών αρχών ως ύποπτο για βιασμό.

Ο Julian Assansge, ετών 39, συνελήφθηκε βάση Ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που παραδόθηκε στην Αστυνομία του Λονδίνου στις 9:30 π.μ.

Κατηγορείται από τις Σουηδικές αρχές για ένα αδίκημα εξαναγκασμού, δύο κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και μία βιασμούς, όλα εικάζεται ότι διαπράχθηκαν τον Αύγουστο του 2010.

Ο Assange θα εμφανιστεί στο Δικαστήριο του Westiminster σήμερα.»

Ο Assange όπως είχε ανακοινώσει χθες το βράδυ παραδόθηκε μόνος του στις βρετανικές αρχές ανακοίνωσε ο Julian Assange. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο ιδρυτής του WikiLeaks θα παρουσιαστεί σήμερα στα βρετανικά δικαστήρια για να ξεκαθαρίσει την υπόθεση με το ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί εις βάρος του, από τη Σουηδία.

Ο δικηγόρος του 39χρονου Αυστραλού Mark Stephens δήλωσε ότι ο πελάτης τους είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τις αρχές και να μπει ένα τέλος στις κατηγορίες που τον βαρύνουν για σεξουαλικά εγκλήματα. Ο Stephens φέρεται να δηλώνει στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του Julian Assange.

Στόχος των συνηγόρων υπεράσπισης του Assange είναι η μη έκδοσή του στη Σουηδία, καθώς φοβούνται ότι από εκεί θα εκδοθεί στις ΗΠΑ. Μάλιστα, υπολογίζουν ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα ορίσουν ένα ποσό εγγύησης μεταξύ 100.000 και 200.000 λιρών Αγγλίας, με σκοπό να αφεθεί ελεύθερος ο ιδρυτής του WikiLeaks. Για το λόγο αυτό, ο Assange είναι στην αναζήτηση υποστηρικτών, που θα καταβάλουν το απαιτούμενο χρηματικό ποσό και θα εγγυηθούν για αυτόν.

Ο Αυστραλός ακτιβιστής υποστηρίζει ότι οι αρχικές κατηγορίες που τον βαρύνουν αφορούν «προσωπικές υποθέσεις» ωστόσο η Σουηδία συμπεριφέρεται σαν φερέφωνο των ΗΠΑ. Επίσης, ο Assange αναφέρει ότι αρνείται να επιστρέψει στη Σουηδία για να αντιμετωπίσει τους κατήγορούς του, καθώς φοβάται ότι δεν θα αντιμετωπιστεί δίκαια από τα σουηδικά δικαστήρια.


the press project

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...