10 Μαΐου 2010

Eργατικό ατύχημα στο διυλιστήριο της Motor Oil

Το Σάββατο, ένας εργαζόμενος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και ένας άλλος λιγότερο κατα την διάρκεια εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών σε φρεάτιο στις νέες μονάδες παραγωγής του διυλ/ρίου της μοτορ όιλ στους αγ.θεοδώρους.

Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος (προσωπικό του εργολάβου ΕΔΡΑΣΗ-ΨΑΛΛΙΔΑΣ, ο οποίος έχει τον τελευταίο καιρό οικονομικά προβλήματα και έχει για το συγκεκριμένο έργο συνεχείς καθυστερήσεις πληρωμών του προσωπικού οι οποίες φτάνουν και τους 4 μήνες) κατέβηκε σε φρεάτιο για να ανοίξει τρύπες με ηλεκτρικό. τρυπάνι για να στερεώσει μια μεταλλική σκάλα καθόδου στο φρεάτιο. Το φρεάτιο όμως (λόγω του ότι η μονάδα είχε μπει σε λειτουργία) είχε ήδη συσσωρευμένα αέρια, με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκκρηξη και ο εργαζόμενος που ήταν μέσα, να τραυματιστεί πολύ σοβαρά (έχει εκτεταμένα εγκαύματα και κινδυνεύει να χάσει το φως του), ενώ άλλος εργαζόμενος που βρισκόταν πάνω από το φρεάτιο τραυματίστηκε ελαφρύτερα. Δεν έχει ακόμα διασφηνιστεί αν είχε γίνει gas τεστ στο φρεάτιο για να διαπιστωθεί αν υπήρχαν η όχι εύφλεκτα αέρια στο εσωτερικό του, κυκλοφορεί όμως ευρέως η φήμη οτι δεν είχε γίνει. Αν ισχύει κάτι τέτοιο θα μπορούμε να μιλάμε για εγκληματική αμέλεια των υπευθύνων (επόπτη, εργοδηγού, χειριστή) καθώς η μονάδα βρισκόταν σε διαδικασία εκκίνησης και άρα ήταν σχεδόν σίγουρη η ύπαρξη ευφλέκτων στο κύκλωμα αποχέτευσης.
Στο συγκεκριμένο έργο, η εντατικοποίηση της εργασίας είναι τεράστια, αφ'ενός λόγω των πολύ στενών χρονικών περιθωρίων του έργου, και αφ'ετερου στα προβλήματα του προαναφερθέντος εργολάβου, λόγω των οποίων το προσωπικό του έχει προχωρήσει επανηλειμμένα σε επίσχεση εργασίας για την καταβολή των δεδουλευμένων, επιτείνοντας έτσι τις καθυστερήσεις. Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την μεγάλη ανάγκη για εργατικά χέρια, πράγμα που ωθεί τους εργολάβους να προσλαμβάνουν άτομα που καμμία σχέση δεν έχουν με την εργασία σε διυλιστήριο, και δεν μπορούν συνεπώς να κατανοήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.

athens.indymedia

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...